Een vierpijpssysteem, een multifunctionele warmtepomp, een vierpijps multifunctioneel warmtepompsysteem. Deze verschillende benamingen zorgen voor nogal wat verwarring, maar betekenen allemaal hetzelfde. Het ‘nieuwe’ vierpijps/multifunctionele warmtepompsysteem is speciaal ontworpen voor de gelijktijdige productie van warm- en koudwater.

Historie (tweepijpssysteem)
Even terug naar het begin. Het tweepijpssysteem is al jaren het vertrouwde systeem wat in de uitvoering; alleen koelen of warmtepomp beschikbaar is. Om het systeem duurzamer te maken en mee te gaan met de moderne tijd kwam er een update op het tweepijpssysteem; warmteterugwinning. Nu is het tweepijpssysteem beschikbaar in de uitvoeringen alleen koelen met 25% of met 100% warmteterugwinning en de uitvoering warmtepomp met 25% warmteterugwinning.

Ontwikkeling  (multifunctioneel/vierpijps systeem)
Een belangrijke nieuwe ontwikkeling binnen de markt is het multifunctionele systeem. Het multifunctionele systeem is beschikbaar in een tweepijpsconfiguratie en een vierpijpsconfiguratie. Bij de tweepijpsconfiguratie kan zowel in koelbedrijf als in verwarmingsbedrijf 100% energieterugwinning gerealiseerd worden. Het verschil tussen het tweepijpssysteem en het vierpijpssysteem, is dat het vierpijpssysteem op beide trajecten regelbaar is en het tweepijpssysteem is dit niet; Alleen als er vraag is aan de gebruikerszijde, is er ook opbrengst aan de terugwinningszijde.

Werking
Met het vierpijps warmtepompsysteem, is het mogelijk om te koelen, te verwarmen of gelijktijdig te koelen én te verwarmen. Door inzet van water als overdrachtsmedium is een vierpijps warmtepompsysteem geschikt voor verschillende toepassingen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: radiatoren, ventilatorconvectoren, vloerverwarming/vloerkoeling, koelplafonds, WTW-units en luchtbehandelingskasten.Gebruik van een centraal opgestelde warmtepomp met water als overdrachtsmedium speelt daarbij eveneens in op de Europese F-gassenwetgeving. De energiezuinigheid en een hoog rendement van het systeem komen naar voren in de energie efficiëntie coëfficiënt (COP+EER), zelfs bij koelen en verwarmen is dit aanzienlijk hoog (tot wel 8,04). Hierdoor vormt het Vierpijps Warmtepompsysteem een fraai kostentechnisch alternatief op een driepijps VRF-systeem.

Tweepijpssysteem
Vraag naar warm of koud water aan de gebruikerszijde ten behove van verwarming of koeling. Met een continue vraag naar warm (tap) water aan de terugwinningszijde. Alleen opbrengst aan de terugwinningszijde als er vraag is aan de gebruikerszijde.

Vierpijpssysteem
Geen onderscheid  tussen de gebruikers- of terugwinningszijde.
De warmtepomp is voorzien van een koude zijde en een warme zijde die onafhankelijk van elkaar aangestuurd kunnen worden. Bij gelijktijdige vraag naar koeling en verwarming wordt het optimale resultaat behaald.

100% verwarmen – 0% Koelen
Afblaas van de koude via de ventilatoren

0% verwarmen – 100% Koelen
Afblaas van de warmte via de ventilatoren

100% verwarmen – 100% Koelen
Ventilatoren uitgeschakeld
Energieterugwinning via de recoveryside

Toepassing
Er zijn verschillende soorten toepassingen waarvoor het vierpijps warmtepompsysteem uitermate geschikt is. Zo is het in de utiliteit dé uitkomst wanneer het kantoor bestaat uit glazenwanden. De ervaring leert dat wanneer de ochtendzon op komt, het aan de oostkant van een gebouw snel warm kan worden en dus koeling vereist is. Waar juist aan de westkant de koele ochtend voor vraag naar verwarming creëert.

Een andere geschikte toepassing zijn ziekenhuizen. Waar het nodig is in de steriele operatiekamers een koele temperatuur te generen is het van belang dat het andere gedeelte van een ziekenhuis wordt voorzien van comfort koeling/verwarming.

Het multifunctionele warmtepompsysteem is vooral heel breed inzetbaar. Voor iedere situatie waar warm en koudwater gelijktijdig benodigd is kan dit systeem een oplossing vormen.

Heeft u interesse? Neem contact op

 

Deel dit bericht
Airview is een ervaren speler in de branche Onze referenties
Heeft u vragen over onze diensten of producten? Neem contact op Nieuwsbrief Instagram Linkedin